BREAKING NEWS

Festivaler & säkerhet

0    Festival 
Festivaler & säkerhet
13 Jul
9:20

Vid många musikfestivaler är det ofta trängsel och mycket folk. Hög ljudnivå och mycket alkohol är också vanligt. Droger förekommer vid nästan alla festivaler. Här ger vi lite tips på vad du ska tänka på för din säkerhet på festivalen.

 

 

Trängsel och alkohol

Dbeeret är viktigt att du är medveten om vilka saker du inte klarar av eller finner obehagliga innan du åker iväg på festivalen. Kanske vet du med dig om att du lätt får panik när det är folkmassor och stor trängsel? Undvik då att stå längs fram vid kraftigt befolkade konserter. Du kommer bara att fara illa. Står du lite längre bak kan du lugnt njuta av musikupplevelsen samtidigt som du ändå oftast ser helt OK. Var även vaksam på alkoholen; för mycket alkohol i kombination med för lite vatten gör att du förlorar såväl uthållighet som omdöme att stå emot publiktryck. Dessutom så riskerar du att få vätskebrist. Tänk även på att ljudnivån ofta är mycket hög på många konserter och använd därför öronproppar, då undviker du att din hörsel tar skada.

Ta reda på saker innan du åker

Om du inte har besökt festivalen tidigare så är det bra om du ringer arrangörerna för att ta reda på så mycket du kan om evengemanget och dess säkerhet i förväg. Du kan även kolla på deras webbplats för att få en inblick i hur de tänker om säkerheten. Ta reda på var det finns upplysta vägar på campingområdet, när du ska röra dig mellan scenerna och campingen är det bra att veta vilka vägar du ska ta. Häng ihop med kompisarna och se till att inte tappa bort varandra. Som tjej är det tyvärr extra viktigt att inte strosa runt på egen hand på festivalområdet eller, framförallt campingen, när det har blivit mörkt. Sexuella övergrepp är tyvärr inte helt ovanliga på festivaler. Tänk på att du alltid kan ta kontakt med personalen på festivalen om du får problem eller undrar över något – de är där för din skull.

Glöm inte att skydda dig!

Många gör nya och trevliga bekantskaper på festivalen och sommartiden i kombination med alkohol sätter fart på våra hormoner. Men träffar du någon trevlig person som du vill idka lite sexuellt umgänge med så kom ihåg att alltid skydda dig med kondom. P-piller utgör ett mycket bra skydd mot oönskad graviditet, men har tyvärr ingen verkan alls mot könssjukdomar.

Bra att ha med sig – lilla listan:

  • Öronproppar
  • Kondomer
  • Väska där du kan förvara dina värdesaker, gärna låsbar
  • Vattenflaska som lätt går att fylla på
  • Flagga eller liknande som märker ut er boplats på campingområdet
« »